17.05.2022

Vodič po korakih za zaposlovanje v gradbeništvu

Kateri so tisti koraki, ki privabijo ljudi v gradbeništvo oz. gradbeno podjetje?

Izziv gradbene industrije je, da hkrati z razvojem v razburljivem in raznolikem sektorju predstavlja težavo s predstavo poklica. Popularna percepcija gradbeništva ali konstrukcijskih del se lahko pogosto povzame, kot da so tam delavci, ki so v umazanih delovnih oblekah, ki kopljejo jame itd. Vsak uspešen postopek zaposlovanja mora zato upoštevati dve stvari: kaj potrebujete glede kandidatov in kaj lahko storite, da bi gradnja bila videti dobro kandidatom z vsem, kar ustreza vašim potrebam po osebju.

Načrtujte profile, ki jih potrebujete

Ker vaše gradbeno podjetje raste, lahko vaše zaposlovanje temelji na naslednjih zahtevah:

– Ročno naravnane veščine. Na primer: pleskarji, vodovodarji, električarji, steklarji…
– Spretnosti, s katerimi se soočajo pri strankah. Prodajno osebje in upravitelji (skrbniki) strank so v tej kategoriji, po možnosti z znanjem o uporabi gradbenih aplikacij za upravljanje strank.
– Spretnosti vodenja gradbenih projektov. Za večje projekte boste zagotovo potrebovali vodje z dobrimi organizacijskimi, vodstvenimi sposobnostmi in posebnimi veščinami (prijaznost, komunikativnost, poslovni bonton…).
– Nove tehnološke spretnosti. Tukaj bodo potrebni zaposleni z znanjem o programski opremi, računalniških modelih in hi-tech platformah. Pred tem so lahko delali v gradbeništvu ali pa sploh ne.

Opišite svoje delovne naloge

Po pregledu potreb po iskanih profilih iz zgornjega odstavka je naslednji korak, da natančno opišete delovne naloge oz. obveznosti za določena delovna mesta, za katere iščete nove ljudi. Jasen opis delovnega mesta vam bo pomagal ostati na dobri poti v vašem postopku iskanja nove delovne sile in pri kasnejših razgovorih.

Običajno se tukaj navede:

– Specifično znanje za iskano delovno mesto.
– Ali je delovno mesto za nedoločen čas ali začasno (in kolikšna je poskusna doba).
– Verjetna ozadja za kandidate, ki imajo potrebne izkušnje pri podobnih delovnih mestih.
– Zahtevane posebne kvalifikacije, ne glede na to, ali so (visoko) izobraženi ali pa poklicni mojstri.

Objavite oglas za iskanje zaposlitve

Spletni oglasi za zaposlovanje (ne glede na panogo ali vrsto dela) igrajo veliko vlogo pri izpolnjevanju vaših zahtev po iskanju primernih kandidatov.

Možnosti vključujejo:

– Zaposlitvene spletne strani (mojedelo.com, optius.com, Zavod za zaposlovanje…).
– Spletne strani za zaposlovanje, ki so specializirane za gradbeništvo.
– Socialni mediji, zlasti za zaposlovanje bolj tehnološko sposobnih zaposlenih.
– Karierne pisarne v lokalnih šolah in na univerzah.

Nekatera podjetja širijo svoja prizadevanja za zaposlovanje tako, da se prepričajo, ali vključujejo moške in ženske ter različne etnične skupine. Zavedajo se, da bodo zaradi pomanjkanja delovne sile morali privabiti primerne talente, kjerkoli že obstajajo.

Povabite na razgovor

Glede na vrsto in raven položaja, ki ga je treba zapolniti, se bodo kandidati morda morali udeležiti enega ali več razgovorov z vašim podjetjem. Poskrbite, da bo postopek razgovora jasen na začetku. Povabljeni kandidati imajo različne stile, vendar na splošno govorijo vsi isto. Nekaj napotkov za vas:

– Prizadevajte si za odkrito in odprto izmenjavo o tem, kaj hočete/pričakujete vi in kaj kandidat lahko naredi za vas.
– Dovolite nekaj minut, da se kandidat predstavi in pove kaj o sebi (tudi njegova specifična znanja, izkušnje, pretekli projekti…). Oboji boste tako dobili več iz razgovora.
– Vprašajte odprta vprašanja (začenši z “Kaj” ali “Kako”, na primer), da se pogovor nadaljuje ali da izveste še kake dodatne (koristne) informacije.
– Zaključite tako, da se jim zahvalite za njihov čas in navedite naslednji korak v procesu, bodisi da bodo dobili ponudbo za delovno mesto ali ne. Mogoče pa povabilo na naslednji krog razgovorov (ožji izbor kandidatov).

Predstavite privlačne delovne pogoje

Na trgu zaposlovanja lahko kandidate privlačite tudi tako, da prilagodite ugodnosti vašega podjetja. S tem jih privabite, da se prijavijo na razpis za vaše delovno mesto, na primer:

– Enake možnosti poklicnih poti in priložnosti (ne glede na raso, spol, pretekle reference…).
– Zavarovalna pokritost in vse ostale zdravstvene koristi, ki se lahko podaljšajo, četudi ni gradbene sezone.
– Izboljšani delovni pogoji na kraju samem, vključno z odmori.
– Plačilo glede na (dodano) vrednost, ki jo kandidat prinese podjetju.
– Dodatne ugodnosti, specifične za vaše podjetje ali iskano delovno mesto.

Ne pozabite, da morebitnim zaposlenim ponudite (ali zagotovite) nadaljnje izobraževanje in usposabljanje, da bi jim tako kar se da najhitreje pomagali napredovati pri njihovem delu in profesionalni karieri.

 

 

Vir: unitinal.com

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060