18.12.2022

Ali je strelovod na hiši obvezen?

V Sloveniji lahko opazimo, da je le majhen del individualnih stanovanjskih zgradb opremljen s strelovodom. Ali to pomeni, da strelovod na hiši ni obvezen? Preverili smo, kaj pravi zakonodaja, pa tudi, zakaj je strelovod v vsakem primeru pametno imeti.

Strelovod, udar strele

Strelovod predstavlja zunanjo zaščito zgradbe pred strelo in je edina zaščita pred direktnim udarom strele. Prek njega se ob razelektritvi ozračja električni tok odvede v zemljo, s čimer se prepreči poškodbe zgradbe, naprav in ljudi v njej.

Ali je strelovod obvezen?

V Sloveniji je strelovod obvezen na vseh objektih, razen na eno- in dvostanovanjskih hišah, pri katerih se potreba po njem določi z izračunom in oceno tveganja. Ne glede na predpise pa elektro-strokovnjaki priporočajo vgradnjo strelovoda tudi tam, kjer po predpisih sicer ni obvezen.

Obvezen je na vseh večstanovanjskih zgradbah, na javnih zgradbah, v katerih se zbirajo ljudje, pa tudi na industrijskih zgradbah, tovarniških dimnikih, silosih in podobnem.

Slovenija: evropska rekorderka po gostoti strel

Slovenija sodi med geografska območja, ki so zaradi svoje lege zelo izpostavljena atmosferskim razelektritvam. V povprečju je zabeleženih 60.000 udarov strel na leto, pri čemer je najbolj izpostavljen zahodni del države, kjer imamo na letni ravni najvišjo gostoto strel na kvadratni meter v Evropi.

Strele v Sloveniji, strelovod

Mit: strelovod na hiši dodatno privlači strele

Med ljudmi lahko večkrat zasledimo prepričanje, da strelovod na hiši dodatno privlači strele in je zato včasih bolje, če ga nimamo. Gre za mit, ki ne drži. Strelovod ne privlači oziroma ne preusmerja strel. Zato je napačno tudi sklepanje, da je naša hiša zaščitena, če je v bližini višja zgradba (npr. cerkveni zvonik) s strelovodom.

Strelovod naj vgradi strokovnjak

Slab ali napačno izdelan ter neustrezno vgrajen strelovod na hiši ne zagotavlja ustrezne zaščite. Osnova vsakega strelovoda mora biti načrt oziroma izračun, izdelan po metodah zaščitnega kota, kotaleče krogle in velikosti mreže.

Laična izdelava in vgradnja strelovoda je zato odsvetovana. Strelovod, izdelan »po občutku« ali z napačnimi izračuni, ob udarcu strele ne bo v celoti opravil svoje naloge, kar lahko privede do materialne škode na objektu in opremi ter telesnih poškodb ali celo smrti oseb v objektu.

Naj bo vgradnja strelovoda varna

Vgradnja strelovoda – enako kot vsa dela na višini – predstavlja določeno mero tveganja za izvajalce. Tega lahko kar najbolj zmanjšamo z uporabo kakovostnih in varnih odrov za dela na višini. Pri naknadni vgradnji strelovodov so še posebej praktični premični odri, ki omogočajo enostaven transport ter hitro postavitev in prestavljanje, s tem pa prihranek časa in denarja. Preverite možnost njihovega najema tukaj.

Vir:

  • siol.net
  • scalar.si

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060