18.12.2022

Izolacija stropa garaže ali kleti zmanjša porabo energije za ogrevanje

Če se bivalni prostori v hiši nahajajo nad neogrevano kletjo, garažo ali drugimi pomožnimi prostori, se zaradi tega lahko poveča poraba energije za ogrevanje. Ob visokih cenah energentov strošek nikakor ni zanemarljiv. Obenem hladna tla zmanjšujejo tudi bivalno udobje. Preberite in spoznajte rešitev.

Izolacija stropa

V Sloveniji imamo dolgo tradicijo gradnje podkletenih individualnih hiš. Klet ali polklet je nekoč služila shranjevanju ozimnice, danes pa prevzema vlogo pomožnih prostorov, kot so kurilnica, pralnica, delavnica, prostor za shranjevanje športne opreme in podobno. Dodatno se v kleti neredko nahaja tudi garaža.

Takšnih prostorov običajno ne ogrevamo. V zimskem času zato del toplote iz bivalnih prostorov skozi tla prehaja v spodnje prostore. Izračuni kažejo, da se lahko zaradi neizoliranega stropa neogrevanih prostorov  poraba energije poveča do 10 odstotkov.

Izolacija stropa s stiroporjem ali kameno volno

Izolacija stropa s stiroporjem (EPS) ali kameno volno je relativno enostavno opravilo, ki ga z nekaj ročnih spretnosti in osnovnim gradbenim orodjem lahko opravimo tudi sami.

Debelina izolacije

Priporočena je uporaba stiroporja ali kamene volne debeline med 10 in 15 centimetri. Pri tem je običajno treba skleniti kompromis med izolativnostjo (debelino) in še sprejemljivo višino prostora. Z dodajanjem izolacije na strop namreč efektivno znižamo prostor.

Izbira materiala

Stiropor in kamena volna imata približno enako izolativnost. Odločitev za enega ali drugega je tako odvisna predvsem od izbranega načina vgradnje, cene in osebnih preferenc.

Izolacija stropa s stiroporjem

Izolacija stropa s stiroporjem (EPS)

Stiroporne plošče na strop lepimo s fasadnim lepilom na enak način kot fasadno izolacijo. Zatem s fasadnim lepilom in armirno mrežico izdelamo armirni sloj. Če smo bili pri izdelavi slednjega dovolj natančni in ga lepo zgladili, lahko že sedaj sledi oplesk, sicer pa pred pleskanjem izvedemo še dodaten izravnalni sloj. Poseben zaključni sloj kot pri fasadah tukaj ni potreben, saj gre za notranje površine, ki niso izpostavljene obremenitvam.

Izolacija stropa s kameno volno

Izvedba izolacije s kameno volno je nekoliko zahtevnejša. Zaradi večje teže je plošče kamene volne poleg lepljenja potrebno tudi sidrati v strop.

Spuščeni strop

Namesto opisane izvedbe z lepljenjem plošč na strop ter izdelavo armirnega in zaključnega sloja s fasadnim lepilom in mrežico lahko izberemo tudi možnost spuščenega stropa. Ta način izvedbe z leseno ali kovinsko podkonstrukcijo in zapiranjem z mavčnimi ploščami ima to prednost, da je zaradi suhogradnje nekoliko bolj »čist«, a vedeti je treba troje:

  • elementi podkonstrukcije delujejo kot toplotni most (na njihovem mestu namreč ni izolacije),
  • s spuščenim stropom izgubimo nekaj dodatnih centimetrov višine prostora,
  • izvedba s spuščenim stropom je običajno dražja.

Poenostavite si delo s premičnim odrom

Delo na stropu je lahko fizično naporno. Trpijo roke in hrbet. V primeru višjih prostorov priporočamo uporabo manjšega premičnega odra, ki je bistveno bolj praktična in varna rešitev kot uporaba lestve.

Premični oder omogoča, da imamo material in orodje neposredno ob sebi, kar pomeni manj vzpenjanja in spuščanja po lestvi, hkrati pa je delo z odra tudi stabilnejše in varnejše od dela na višini z uporabo lestve.

Premičnega odra vam ni treba kupiti. Lahko ga najamete. Kliknite in preverite našo ponudbo premičnih odrov za najem.

Viri:

  • tvambienti.si
  • podsvojostreho.net

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060