15.03.2023

Pametni dom: pametno se je pripraviti na prihodnost

Pametni dom je izraz, ki ga srečujemo skorajda povsod. Zdi se, da so vse naprave kar naenkrat postale »pametne« in omogočajo upravljanje prek aplikacije. Toda ali luči in vtičnice, ki jih upravljamo prek aplikacije, zares predstavljajo pametni dom? Kaj pa klimatska naprava z brezžično povezavo v računalniški oblak? Da in ne. Poglejmo, zakaj.

Pametni dom

O pametnem domu v pravem pomenu besede govorimo takrat, ko so različne naprave povezane z osrednjim mestom za upravljanje, ki omogoča pregled, krmiljenje in avtomatizacijo pomembnih elementov doma, kot so ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, senčenje, razsvetljava in varovanje.

Pravi pametni dom je opremljen tudi s senzorji svetlobe, temperature, vlage, kakovosti zraka, gibanja, porabe energije in drugimi. Le na ta način je mogoče avtomatizirati upravljanje pametnih naprav v objektu (in v primeru individualnih hiš tudi izven njega, kot npr. v garaži, na dvorišču, dovozu).

Tipičen primer je denimo samodejno odstiranje in zastiranje žaluzij glede na letni čas, količino svetlobe v prostoru in čas dneva. Takšen sistem lahko deluje tudi samostojno brez osrednje krmilne enote, a v tem primeru gre bolj za posamično pametno rešitev kot za pametni dom. O slednjem se lahko pogovarjamo takrat, ko se podatki o odprtosti oziroma zaprtosti žaluzij in osončenosti prostorov posredujejo tudi sistemu ogrevanja in hlajenja objekta, ki temu primerno prilagodi ogrevanje ali hlajenje prostorov.

Če povzamemo: za pametni dom gre torej takrat, ko je več posameznih pametnih naprav povezanih v sistem za celostno in – vsaj v nekaterih primerih – avtomatizirano upravljanje doma.

Pametni dom

Današnje rešitve za pametni dom so komaj začetek

V prihodnosti bo visoko energetsko učinkovitost zgradb težko dosegati brez rešitev za pametno krmiljenje sistemov. Izdelki, ki jih pod oznako ‘pametni dom’ srečujemo danes, so v veliki meri še vedno le naprave z dodano možnostjo upravljanja prek aplikacije in povezave s katerim od virtualnih pomočnikov.

Celovitejše rešitve za integrirano upravljanje pametnega doma trenutno zahtevajo, bodisi zelo visok finančni vložek za katero od profesionalnih platform bodisi veliko znanja, želje po učenju ter prostega časa za samogradnjo.

A četudi se danes še ne odločite za pametni dom, je pri obnovi ali gradnji priporočljivo izvesti predpripravo za kasnejšo vgradnjo. Kabelske cevi so zanemarljiv strošek v primerjavi s kasnejšim razbijanjem sten.

Predpriprava za pametni dom

Najmanj, kar je pri adaptaciji ali gradnji dobro narediti, je naslednje:

  • Predvideti osrednji prostor (stikališče), kamor se bodo stekale vse kabelske cevi za instalacije pametnega doma in računalniške mreže.
  • V vsakem prostoru predvideti vsaj dva mrežna priključka (RJ45) za računalnike in naprave zabavne elektronike.
  • Predvideti mesta namestitve brezžičnih dostopnih točk (za Wi-Fi) ter do njih speljati kabelske cevi.
  • Speljati kabelske cevi do vseh oken in vrat za napeljavo krmiljenja žaluzij in senzorjev odprtosti oken in vrat.
  • Predvideti mesta za namestitev senzorjev gibanja, dima, kakovosti zraka in svetlobe ter do njih speljati kabelske cevi.
  • Predvideti mesta za namestitev senzorjev varnostnega sistema in videonadzornih kamer ter do njih speljati kabelske cevi.
  • Predvideti mesta namestitve morebitnih zunanjih senzorjev in kamer ter do njih speljati kabelske cevi.
  • Zagotoviti predpripravo za postavitev polnilnice za električni avtomobil (elektrika in mrežni priključek).

Morda se na tem mestu sprašujete, zakaj povsod vleči kable, ko pa že danes obstajajo brezžične rešitve, kot sta Wi-Fi in Zigbee. Odgovor je naslednji: ker ožičene povezave zagotavljajo večjo zanesljivost in varnost, hkrati pa odpadejo skrb, delo in stroški z menjavanjem baterij.

Pametni dom

Vprašajte arhitekta ali najemite dodatnega strokovnjaka

Za načrtovanje instalacij pametnega doma je potrebno imeti znanje in izkušnje. Nekateri arhitekti in projektanti instalacij redno spremljajo razvoj na tem področju in se izobražujejo o sodobnih informacijsko-tehničnih rešitvah. Drugi ta del raje v celoti prepustijo specializiranim strokovnjakom.

Ne glede na to, kdo bo pripravljal načrte pametnih instalacij, je koristno, če čim več informacij s tega področja zberete tudi sami. Kajti pametni domovi so prihodnost. Pripravite se nanjo že zdaj.

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060