24.02.2021

Kaj se bo zgodilo z gradbenimi projekti zaradi višjih cen surovin?

Jeklo naj bi se na globalnih trgih dražilo že od septembra; gradnja že začetih objektov se zaradi dražjega jekla ne bo podražila, zagotavljajo gradbinci, druga zgodba pa so projekti, ki se šele začenjajo.

Cene surovin na svetovnih borzah v zadnjih mesecih močno rastejo. Borzna cena železove rude je v zadnjem letu dni zrasla za več kot 80%, draži se tudi jeklo. Vse to že čutijo tudi slovenski gradbinci.

Bodo gradbeni projekti v prihodnje dražji?

Po podatkih Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala so se cene gradbenega jekla zaradi rasti cen železove rude na mednarodnih trgih od začetka novembra do danes dvignile za 10 do 30 %, nekatera poročila kažejo na kar 58-% rast cen, vendar na zbornici ocenjujejo, da so ta poročila pretirana.

Gradbinci pravijo, da imajo za projekte, ki jih že gradijo, večinoma z dobavitelji sklenjene fiksne pogodbe, zato ti projekti ne bodo dražji, bodo pa v prihodnjih kalkulacijah upoštevali višje cene jekla, kar pomeni, da bo gradnja zaradi višjih cen jekla dražja. Dobava trenutno teče nemoteno, ne izključujejo pa, da bo ta okrnjena, kar utegne zavleči gradnjo. Gradbinci sicer pričakujejo, da bo velika rast cen jekla kratkotrajna in da se bodo kljub velikemu povpraševanju iz Kitajske in nekaterim prekinitvam proizvodnje surovega železa dobavne verige znova vzpostavile.

Pri nekaterih večjih gradbincih srednja stopnja zaskrbljenosti

Cena za kilogram jekla, ki ga vgrajujejo v nekatere njihove objekte, se je s pol evra dvignila na 0,7 evra. Za tiste največje projekte, ki jih gradijo, imajo sklenjene fiksne dobavne pogodbe, zato jih to (za zdaj) ne skrbi, bodo pa morali v prihodnjih projektih vračunati nove cene jekla.

Jeklo je borzna surovina, cene se stalno spreminjajo, res pa je, da je zadnje povišanje nenormalno visoko. Največ jekla se vgradi v mostove in predore, nekaj manj v visoke objekte, najmanj v ceste. Za koliko se bo gradnja objektov podražila, je torej vprašanje vseh gradbincev, saj je količina vgrajenega jekla zelo različna.

In kako je z dobavo? V nekaterih podjetjih pravijo, da teče dobava jekla povsem običajno, vendar so jih dobavitelji že obvestili, da bi lahko bila v prihodnje dobava za že naročeno jeklo in nova naročila okrnjena, kar lahko povzroči tudi podaljšanje gradbenih del.

Cenovne škarje pri zavezujočih ponudbah in pogajanja z dobavitelji

Cene jekla so se že zvišale za okoli 30 odstotkov. V podjetjih pri že sklenjenih dobavnih pogodbah v glavnem nimajo težav z višjimi cenami, pri čemer pa ne izključujejo, da jim kakšen dobavitelj cen za železo kljub temu ne bo dvignil. Tako so se znašli v cenovnih škarjah pri projektih, za katere so že sklenili zavezujoče ponudbe. Njihovi izračuni so narejeni na takratne cene, vendar pri tem še niso sklenili pogodb z dobavitelji jekla, od katerih bodo morali dobavljati dražje jeklo.

Za nova naročila jeklo plačujejo tudi za polovico dražje, kot so ga še pred jesenjo, v skupni vrednosti pa je strošek nabave jekla višji za okoli desetino. Z nekaterimi dobavitelji glede cen se še podjetja usklajujejo in vsak od njih nase prevzame del izgube. Tako lahko sklepamo, da to dolgo ne bo šlo več. Cena kilograma jekla pred podražitvami je bila od 0,43 do 0,45 evra, danes je okoli 65 centov. Cene so odvisne od dolgoročnosti pogodb, ki jih imajo sklenjene z dobavitelji, za večje projekte pa imajo fiksne cene.

Cene surovin rastejo zaradi Kitajske

Analitika pri GZS dvig cene jekla pripisuje ekspanziji Kitajske. Cene so bile nazadnje tako visoke leta 2011, vendar pričakujejo, da se bo kmalu zgodil upad. Na GZS to argumentirajo z dejstvom, da tako kažejo pretekli trendi, saj se trg hitro prilagodi, ker je železova ruda najbolj pogosta surovina v zemlji. Lahko pričakujemo, da se bodo dobavne verige kljub večjemu kitajskemu povpraševanju znova vzpostavile, s čimer se bodo tudi cene jekla stabilizirale oziroma spustile.

»Cene se januarja še dvigujejo,« je povedal Gregor Ficko, direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS. Na zbornici so ugotovili, da je za gladko in rebrasto palično armaturo spremenil ceno samo en dobavitelj, pri mrežni gladki armaturi pa dva.

Zbornični izračuni kažejo, da so današnje cene jekla, ki jih zbornici posredujejo njihovi poročevalci, še vedno nižje od povprečja zadnjih dveh let, vendar se povprečni ceni približujejo, pri čemer so današnje cene nižje, kot so bile decembra 2019.

Na Zbornici kovinske industrije (ZKI) so dvig cene jekla in jeklenih izdelkov napovedali že lani spomladi, prve podražitve pa so se zgodile že jeseni. Podražitve vhodnih surovin se zgodijo po vsakem zastoju v globalnih dobaviteljskih verigah. Njihovo predvidevanje, kaj se bo s cenami jekla dogajalo v prihodnje, je nekoliko drugačno od Analitike GZS. Cene bodo po predvidevanjih ZKI začele upadati, ko se bo normaliziralo delovanje vseh verig vrednosti. Na GZS opozarjajo še na eno težavo. Gre za zavračanje majhnih količin, saj se ta naročila ne morejo kosati z velikimi (bulk) naročili velikih odjemalcev.

 

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060