27.10.2021

Priprave za delo na prostem v zimskih mesecih

Z vsako sezono prihajajo novi izzivi za delavce na prostem. Delodajalci morajo razmisliti o tem, kako delajo njihovi zaposleni in kakšno uniformo bodo nosili. Zimske razmere prinašajo edinstven niz izzivov; močan veter, dež in celo sneg. Priprava in načrtovanje sta ključnega pomena za zagotovitev varnosti delovne sile. Delodajalci morajo tako zagotoviti ustrezne uniforme, poleg tega pa morajo zagotoviti, da so pogoji čim bolj varni za njihove zaposlene na terenu.

Zimska uniforma mora biti z lahkoto vidna oz. opazna

Dnevna svetloba je v zimskih mesecih omejena (krajši dnevi), kar pomeni, da se več dela opravi v temnih razmerah. Delodajalci morajo razmišljati o tem, kako bodo njihovi delavci čimbolj vidni za delo na terenu, ki se začne zgodaj zjutraj in tudi konča pozno. Odlična možnost so oblačila, ki odsevajo vsako bližnjo svetlobo in tako izboljšajo vidnost vaših zaposlenih. To je še posebej pomembno za gradbene delavce na javnih površinah in vse, ki delajo v bližini cest. Takšna oblačila so koristna tudi v ekstremnih vremenskih razmerah – vključno z močno meglo ali dežjem.

Če zagotovite, da so vaši zaposleni vidni pri delu v temi, se lahko izognete mnogim nesrečam. Tako bodo vaši zaposleni lahko delali učinkovito in varno – ne glede na vremenske pogoje.

Delavci morajo biti pripravljeni na dež in sneg

Če obstaja možnost, da se vaše osebje zmoči med delovnim časom, potem razmislite o ponudbi vodoodpornih oblek. Delavci so bolj produktivni, če nimajo omejitev, zato se morate vedno izogibati obsežnim uniformam. Nošenje veliko plasti ne bo učinkovito, če zunanji sloj ni vodoodporen; oblačila postanejo težka in vlažna, kar povzroči padec telesne temperature. Če jim lahko priskrbite oblačila s tesnimi in toplotnimi plastmi, bo imelo veliko boljši učinek kot uporaba klasičnih in težkih plaščev.

Samo zato, ker ima delavec veliko plasti na oblačilu, še ne pomeni, da je zaščiten pred zimskimi razmerami. Dež in sneg se zlahka vpijeta skozi več plasti oblačil, kar drastično zniža telesno temperaturo. V najslabšem primeru lahko to povzroči hipotermijo (podhladitev). Tako se tudi vaši delavci ne bodo mogli pravilno osredotočiti na samo delo ali delati po vaših pričakovanjih.

Nikakor ne smete pozabiti še na primerno obutev

Čevlji za delovna oblačila morajo vedno imeti oprijemljive podplate; to bi lahko bila razlika med majhnim zdrsom in hudim padcem v slabih vremenskih razmerah! Nimamo nadzora nad vremenom, lahko pa nadzorujete, kako je vaše osebje zaščiteno pred razmerami. Pri nakupu uniform za zaposlene ne gre pozabiti na obutev. Delovna obutev mora imeti tudi oporo; to varuje noge vašega zaposlenega. V določenih delovnih pogojih so ključnega pomena tudi jeklene kapice; preprečujejo poškodbe delavcev, ki pogosto prenašajo težke predmete.

Zaščitna obutev ni samo za zimske mesece; primerna je čez vso leto. Oprijemljivi podplati varujejo delavce pred padci na spolzkih in drsečih površinah. Če zagotovite, da imajo vaši delavci vedno primerno obutev, boste zmanjšali tveganje za poškodbe na delu; vam kot delodajalcu pa bo to zagotovilo mir.

Vedno vlagajte v visokokakovostna delovna oblačila

Poceni, slabo izdelana delovna oblačila ne bodo zagotovila enake zaščite kot visokokakovostna delovna oblačila.

Če torej začenjate svoje zaposlene pripravljati na delo na prostem v zimskem času, jim naročite ustrezna delovna oblačila in obutev že danes.

 

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060