14.06.2022

Koliko časa traja montažna gradnja hiše?

Ko je govora o montažnih hišah, si večina posameznikov predstavlja gradnjo oz. izvedbo montažne hiše v 4 mesecih, kar pa velja za napačno domnevo.

Že res, da je sama montažna gradnja hiše dejansko takšna, vendar se pod pojmom montaža objekta razume izvajanje del v času, ko so prefabricirani elementi montažne hiše že narejeni in prepeljani na gradbišče, kjer se začne njihova postavitev in sestava.

Do sestavljanja in postavitve elementov montažne hiše pa je še nekaj vmesnih korakov, ki vam bodo vzeli nekaj dodatnega časa.

1. Kako dolgo v resnici traja gradnja montažnih hiš?

Čas izvedbe montažne hiše je v splošnem odvisen od številnih dejavnikov, med katere prištevamo naklonjenost oz. ugodnost vremenskih razmer, obliko in velikost montažne hiše, izvedbeno fazo montaže hiše in nenazadnje tudi zasedenost v proizvodnem procesu.

2. Izkop gradbene jame

Organizacija gradbišča, izkop gradbene jame in izvedba temeljne plošče so osnovna izvedbena začetna dela, ki sodijo v 1. gradbeno fazo. V prvi gradbeni fazi se naredi priprava terena, priprava gradbišča, zakoličenje objekta, izkop za temeljno ploščo ali klet in izvedba temeljne plošče ali kletnih prostorov.

3. Temeljna plošča za montažno hišo

Izvedba temeljne plošče se običajno naredi v enem dnevu, vendar se pozablja dejstvo, da se beton mora posušiti in doseže največjo trdnost po 28 dneh oz. po približno mesecu dni. Čas izvedbe gradbenih del v prvi fazi se v primeru podkletenega prostora še nekoliko podaljša in tako znaša približno 1,5 meseca.

4. Izdelava montažne hiše – čakalna doba za izdelavo elementov v proizvodnji

Podatek, ki vam ga vsaj pred podpisom pogodbe v podjetju običajno ne povedo, je t.i. čakalna vrsta za pričetek izdelave oz. prefabrikacije elementov v proizvodnji. Čakalna doba za pričetek predizdelave montažnih elementov v proizvodnji je lahko do 6 mesecev, kar konkretno podaljša celotni proces gradnje montažne hiše. Na koncu je potrebno še dodati samo izdelavo elementov v proizvodnji, kar običajno traja slab teden dni.

Izdelava prefabriciranih elementov v proizvodni hali.

5. Gradnja montažne hiše

Transport prefabriciranih elementov iz proizvodnje na gradbišče velja za pričetek dejanske montaže objekta. Čas izvedbe montaže montažne hiše je v prvi vrsti odvisen od želene izvedbene faze montažne hiše. V primeru zunaj gotove montažne hiše do 4. gradbene faze je povprečen čas izvedbe 2,5 meseca.

Montažna hiša na delni ključ, kamor je poleg osnovnih izvedbenih del všteta še izvedba električnih in strojnih instalacij, zapiranje sten in stropov ter izvedba strojnih tlakov (estrihov), je končana v 4 mesecih.

Čas izvedbe montažne hiše na polni ključ, pri katerem so vključena še vsa notranja slikopleskarska dela, izvedba finega razvoda instalacij, dobava in zagon naprave za ogrevanje (toplotna črpalka), parketarska in keramičarska dela, namestitev sanitarne opreme in izvedba notranjih stopnic ter notranjih vrat, je približno 5 – 6 mesecev. S končanjem vseh notranjih zaključnih del je omogočena vselitev v montažno hišo. Sočasno z vselitvijo se lahko prične urejanje okolice hiše.

6. Kakšen je torej resničen čas gradnje montažne hiše?

Čas izvedbe zunaj gotove montažne hiše je 7 mesecev, montažna hiša na delni ključ je končana v približno 9 mesecih, montažna hiša na polni ključ pa v 11 mesecih.

Opomba: pri izračunu je upoštevana čakalna doba za začetek izdelave elementov v proizvodnji 3,5 meseca.

 

Vir članka:

construction-magazine.com

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?info@viba.si ali 041 624 060