16.01.2023

Koliko časa se mora sušiti estrih?

Izdelava estriha se na prvi pogled ne zdi zahtevna. Toda za kakovosten estrih, ki bo zagotavljal ravno in stabilno podlago za talne obloge ter učinkovito dušil hrup, so pomembne številne podrobnosti, kot so sestava mešanice za estrih, izvedba dilatacij, način vgrajevanja, temperatura ob vgrajevanju, vlažnost ter postopek in čas sušenja. Še dodatno pozornost zahtevajo estrihi v prostorih z vgrajenim talnim gretjem.

V tem prispevku se bomo posvetili času sušenja estriha.

Estrih, čas sušenja

Kolikšen naj bo čas sušenja estriha?

Za večino gradbenih del velja, da se hitenje ne splača, pri estrihu pa je to še posebej izrazito. Estrih mora biti namreč pred vgradnjo talnih oblog popolnoma suh, sicer se bodo lahko kasneje pojavile težave z vlago ter odstopanjem položenih talnih oblog.

Klasični cementni estrih

To je najpogostejši estrih pri klasično grajenih stanovanjskih objektih. Sestavljen je iz peska, cementa, armaturnih vlaken in vode. Njegova debelina običajno znaša od 5 do 6 centimetrov. Pri vgradnji je pomembna uporaba robnega traku in izvedba dilatacij na prehodih med prostori, s čimer se omogoči širjenje in krčenje estriha zaradi temperaturnih sprememb, hkrati pa se s tem tudi zmanjša prenos udarnih zvokov.

Sušenje klasičnega cementnega estriha traja od 3 do 4 tedne. V neugodnih klimatskih razmerah z visoko vlažnostjo zraka in nižjimi temperaturami se lahko čas sušenja še dodatno podaljša. Tudi zato se – če je le mogoče – priporoča izdelavo estriha v toplejšem delu leta.

Pohodnost je pri klasičnem cementnem estrihu mogoča po 3 –5 dneh, zaščitni čas pa znaša 2 tedna.

Za učinkovito sušenje estriha je treba poskrbeti za redno zračenje prostora ali uporabiti industrijski razvlaževalnik.

Estrih, čas sušenja

Hitrosušeči estrih

Kadar bi bil čas sušenja klasičnega cementnega estriha predolg, se lahko uporabi hitrosušeči estrih, ki vsebuje posebna veziva za hitrejše sušenje. Takšen estrih je suh že po 1 –5 dneh (odvisno od proizvajalca in sestave estriha),  nato pa ga je treba takoj prekriti s talnimi oblogami, da se ne navzame vlage iz okolice.

Samorazlivni estrih

Samorazlivni estrih se vgrajuje v tekočem stanju. Njegova prednost je, da se po vlivanju sam razlije na pravo višino in izravna. Zanj je značilen tudi krajši čas sušenja – samorazlivni estrih enega od znanih proizvajalcev se denimo suši le 3 dni, pohoden pa je že po 1 dnevu.

Olajšajte si izdelavo estriha

Ročna izdelava estriha je zamudna, fizično zahtevna in povečuje možnost napak pri vgradnji. Zato se pri sodobni gradnji uporabljajo stroji za estrihe, ki poskrbijo za učinkovito mešanje in transport, enostavno vgradnjo ter zagotavljajo konsistentno kakovost.

V podjetju Viba smo pooblaščeni prodajalec in serviser strojev za izdelavo estrihov Putzmeister in Brinkmann. Obrnite se na naše strokovnjake, ki vam bodo svetovali pri izbiri in kasnejšem vzdrževanju.

Preberite več o strojih za izdelavo estrihov >

Viri: screedscientist.com, baumit.si

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?info@viba.si ali 041 624 060