22.05.2023

Kasnejša hidroizolacija starejših stavb

Starejše stavbe iz začetka 20. stoletja v mnogih primerih nimajo ustrezne hidroizolacije Posledica tega sta vlaga v stenah in plesen. Kako se lotiti hidroizolacije takšne stavbe? Ali je sploh smiselno kupiti staro hišo brez hidroizolacije?

Hidroizolacija stavbe

Vlaga, največji sovražnik zdravega bivanja

Vlaga pomeni plesen in plesen pomeni nevarnost za zdravje, kar še zlasti velja za črno plesen. Njene spore, ki jih vdihavamo, lahko povzročijo respiratorne in druge zdravstvene težave. Še posebej izpostavljeni so dojenčki, otroci, starejši in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom.

Najprej odkrijte vzrok za vlago in plesen

Preden se lotimo hidroizolacije obstoječe zgradbe, je treba ugotoviti pravi razlog za vlago in plesen. Poleg neobstoječe ali nezadostne hidroizolacije je namreč lahko vzrok tudi prisotnost toplotnih mostov oziroma odsotnost zunanjega izolacijskega ovoja stavbe.

Če gradbeni strokovnjak ugotovi, da se na stenah pojavljata vlaga in plesen zato, ker stavba nima hidroizolacije ali pa je ta zaradi starosti že preperela, se pripravite na velik gradbeni poseg.

Kako hidroizolirati obstoječo stavbo

Če želimo učinkovito in trajno odpraviti težavo z vlago v stenah, je treba stavbo »spodrezati« med temeljem in stenami in vmes potisniti hidroizolacijski material ter izdelati hidroizolacijo tal.

Hidroizolacija sten s »spodrezavanjem« stavbe

»Spodrezovanje« stavbe je zahtevno opravilo, ki zahteva izkušene mojstre in poprejšnjo strokovno oceno statika, ali je takšen poseg z vidika statike stavbe sploh mogoč. Če je, se nato s posebno rezalno napravo postopoma »spodrezuje« stavbo odsek za odsekom, vstavlja hidroizolacijo ter zaliva zarezo s posebno zmesjo malte.

Hidroizolacija stavbe

Hidroizolacija tal

Poleg hidroizolacije med temeljem in stenami je v prostorih, ki so v stiku s tlemi, treba izvesti tudi hidroizolacijo tal. Izvedba slednje se lahko nekoliko razlikuje glede na to, ali je stavba zgrajena na temeljni plošči ali na pasovnih temeljih.

V vsakem primeru je – ne glede na vrsto temeljev – treba v najnižji etaži (pritličje ali klet) odstraniti obstoječe talne obloge in estrih. V primeru temeljne plošče, hidroizolacijo nato nanesemo nanjo, v primeru pasovnih temeljev pa nekateri priporočajo odkopavanje vse do nasutja, čemur sledita izvedba hidroizolacije in vlivanje nove talne plošče.

Sledita morebitno polaganje cevi za talno ogrevanje in drugih talnih instalacij ter izdelava novega estriha – najbolje s pomočjo stroja za estrihe.

Hidroizolacija vkopanih sten

Če je najnižja etaža stavbe delno ali v celoti vkopana (polklet, klet ali stavba, naslonjena na brežino), je treba stene, ki so pod nivojem zemlje, hidroizolirati tudi z zunanje strani. V tem primeru moramo odkopati zemljo vse do temelja, nanesti bitumensko hidroizolacijo ter – priporočljivo – steno pred zasipanjem z zunanje strani obložiti še s stirodurjem.

Ali je smiselno kupiti starejšo hišo brez hidroizolacije?

Temeljita in kakovostna naknadna izvedba hidroizolacije je lahko velik strošek. V primeru, ko je stavba tudi sicer potrebna temeljite prenove, se lahko zgodi, da se skupni finančni vložek v starejšo hišo močno približa ceni novogradnje.

Seveda pa včasih odločitve ne narekujejo samo finančni razlogi. V primeru spomeniško zaščitenih stavb, lastnikove želje po ohranitvi stavbne dediščine ali posebnih prostorskih pogojev, je popolna adaptacija z izvedbo hidroizolacije vsekakor primerna.

Potrebujete stroj za izdelavo estrihov in ometov?

V podjetju Viba smo pooblaščeni prodajalci in serviserji strojev za estrihe in omete Putzmeister in Brinkmann. Za več informacij in možnost najema se obrnite na naše strokovnjake.

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060