22.05.2023

Električni priključek – enofazni ali trifazni?

Z vedno večjim številom električnih porabnikov, prehodom na okolju prijaznejši in varčnejši način ogrevanja s toplotnimi črpalkami ter z elektromobilnostjo se povečuje potreba gospodinjstev po električni energiji. Če je nekoč, ko smo kuhali še na plin in ogrevali hiše na trda ali tekoča goriva, lahko zadoščal že enofazni priključek s priključno močjo 6 kW, so danes potrebe po priključni moči mnogo višje.

Električni priključek

Kateri električni priključek izbrati

Kateri električni priključek – enofazni ali trifazni – izbrati, je odvisno od skupne moči, ki jo potrebujete.

Za običajno gospodinjstvo v enostanovanjski hiši, ki se ne ogreva s toplotno črpalko ter nima električnega avtomobila, lahko zadostuje že priključna moč 7 ali 8 kW, kar pomeni enofazni priključek z 32 ali 35 A varovalko.

V primeru toplotne črpalke in/ali polnjenja električnega avtomobila doma je 8 kW, kolikor največ omogoča enofazni priključek, premalo. Takrat je treba izbrati 3-fazni priključek, običajno s priključno močjo med 11 in 17 kW.

Kako naj vem, kolikšno priključno moč potrebujem?

Enostavno – priključno moč, ki jo potrebujete, izračunate tako, da seštejete moč vseh porabnikov, ki jih želite uporabljati istočasno: toplotne črpalke, štedilnika, pečice, razsvetljave, pralnega stroja, sušilnega stroja, polnilnice za električni avtomobil …

Primer za gospodinjstvo brez električnega avtomobila:

  • Toplotna črpalka: 3 kW
  • Štedilnik: 4 kW
  • Pečica: 2 kW
  • Razsvetljava: 0,3 kW
  • Pralni stroj: 2 kW
  • Sušilni stroj: 2 kW
  • Mali porabniki (mali gospodinjski aparati, zabavna elektronika itd.): 1 kW

Če bi vse navedene naprave uporabljali hkrati, bi iz omrežja »vlekli« 13,3 kilovata moči, kar pomeni, da bi potrebovali trifazni priključek s priključno močjo 14 kW (3x 20 A).

V primeru nižje priključne moči in istočasne uporabe vseh navedenih naprav bi prišlo do prekinitve glavne varovalke oziroma samodejnega odklopa elektronskega števca električne energije.

Električni priključek

Nekatere naprave zahtevajo trifazni priklop

Tudi če preračunate, da bi s premišljeno uporabo lahko zadostoval enofazni priključek, obstajajo nekatere naprave, ki zahtevajo trifazni priklop. Takšna je večina toplotnih črpalk pa tudi nekatera delavniška električna orodja, kot so zmogljivejše namizne krožne žage.

Višja priključna moč, višja omrežnina

Višja priključna moč ob tem pomeni višjo omrežnino na mesečnem računu za električno energijo. Po ceniku SODO za leto 2023 znaša letna omrežnina za 8-kilovatni enofazni priključek 374,39 evra, za trifazni 14-kilovatni priključek pa 655,19 evra.

Električni priključek

Kako povečam priključno moč oziroma preidem na trifazni priključek?

Za povečanje priključne moči se obrnete na distribucijskega operaterja na vašem območju (Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor ali Elektro Primorska), ki vam posreduje tehnične in druge zahteve, ki morajo biti izpolnjene za povečanje priključne moči na vašem odjemnem mestu.

Viri: SODO, ELES, Elektro Maribor

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060