20.07.2023

Senčenje: rolete ali zunanje žaluzije, morda celo polkna?

Senčila na oknih niso nekaj novega. Že v srednjem veku so poznali polkna, ki so poleti ščitila pred sončno pripeko, pozimi pa zmanjševala uhajanje toplote iz stavb. Pri sodobnih oknih uhajanje toplote ni več težava, še vedno pa se v poletnem času – zaradi podnebnih sprememb celo čedalje bolj – srečujemo s pripekanjem sončnih žarkov, ki ne glede na število slojev zasteklitve segrevajo prostor. Kljub trendom sodobne arhitekture, ki narekujejo velike steklene površine, senčila torej še zdaleč niso za pozabo.

Polkna

Ne manj, temveč več senčil

Če želimo povečati energetsko učinkovitost stavbe in omogočiti udobno bivanje, so senčila pravzaprav nujna. Z njimi v poletnem času zmanjšamo segrevanje prostora prek steklenih površin, s čimer zmanjšamo porabo energije za hlajenje.

Poleg tega senčila povečujejo bivanjsko udobje, saj omogočajo poljubno zatemnitev prostora tako čez dan kot tudi zvečer in ponoči, če je zunanja okolica razsvetljena s svetili javne razsvetljave. Znano je namreč, da človek za kakovosten spanec potrebuje popolno temo.

Če ob tem upoštevamo še iz leta v leto intenzivnejša in daljša obdobja vročinskih valov, je jasno, da so senčila nepogrešljiv del stavb.

Polkna, rolete, žaluzije

Rolete

Rolete so zelo praktično senčilo, saj učinkovito zaustavljajo sončne žarke in omogočajo popolno zatemnitev prostora. Imajo dolgo življenjsko dobo ter so zelo odporne na močan veter in druge ekstremne vremenske pojave. Zaradi svoje zasnove ne omogočajo prilagajanja stopnje senčenja tako kot žaluzije, kar je lahko za nekatere uporabnike moteče. S stroškovnega vidika so rolete običajno najugodnejša zunanja rešitev za senčenje.

Polkna, rolete, žaluzije

Zunanje žaluzije

Pri zunanjih žaluzijah lahko s spreminjanjem kota lamel prilagajamo stopnjo senčenja. S tega vidika zagotavljajo večjo vsestranskost, a so po drugi strani občutljivejše na veter, ki jih lahko zvije ali polomi. Vremenskim vplivom so izpostavljeni tudi nosilni trakovi in vrvice, ki jih je zato treba pogosteje menjavati. Nekateri se za zunanje žaluzije ne odločijo tudi zaradi njihovega zamudnega čiščenja.

Če zunanje žaluzije na električni pogon povežemo s senzorjem hitrosti vetra ali sistemom pametnega doma, lahko sicer nastavimo, da se ob močnejšem vetru samodejno dvignejo. Tudi sicer so žaluzije zelo primerne za integracijo v sistem pametnega doma, ki jih samodejno dviga, spušča ter prilagaja kot lamel – in s tem stopnjo senčenja – glede na položaj sonca, čas v dnevu in navade uporabnikov.

Polkna, rolete, žaluzije

Polkna

Klasična krilna polkna so danes že skoraj pozabljeno senčilo. Večinoma jih srečamo le še na podeželskih stavbah tradicionalnejšega videza in tam, kjer to zahtevajo pogoji spomeniškega varstva. Z vidika sodobnega uporabnika so namreč manj praktična od rolet – za njihovo odpiranje ali zapiranje je treba odpreti okno in ni jih mogoče avtomatizirati ali upravljati na daljavo. Če imajo polkna fiksne lamele ali so celo izdelana kot »polna« polkna, tudi ni mogoče prilagajati stopnje senčenja.

Se pa polkna v zadnjem času vračajo v nekoliko modernejši inkarnaciji z drsno izvedbo. Ta nekoliko olajša njihovo odpiranje in zapiranje, čeprav je, vsaj pri »ročnem« pogonu, za to opravilo še vedno treba odpreti okno.

Arhitekturni vidik

Poleg funkcionalnega vidika seveda ne gre zanemariti tudi arhitekturnega pogleda na senčila. Si lahko zamislite tradicionalno obmorsko grško vasico, v kateri stavbe ne bi imele značilnih modrih polken? Ali če se ozremo po slovenski krajini – tradicionalno kraško arhitekturo brez polken, ki že stoletja ščitijo pred burjo?

A tudi v sodobni arhitekturi imajo senčila vse prej kot obrobno vlogo. So namreč poudarek, ki soustvarja karakter stavbe. Zato si velja pri njihovi izbiri vzeti čas in pretehtati ne samo funkcionalni, temveč tudi oblikovni vidik. Vrsta senčila, material, oblika, barva, ujemanje z okolico … Trendi se hitro spreminjajo, stavbe pa gradimo za več desetletij.

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060