09.10.2023

Opažni sistem – postavitev tam, kjer ni žerjava

Gradbišča običajno že od daleč prepoznamo po žerjavih, ki se dvigajo v nebo. Pri mnogih projektih, še posebej pri visokih stavbah, brez žerjavov pač ne gre. Toda obstajajo tudi situacije, ko je uporaba žerjava nepraktična ali celo nemogoča. Takrat je treba temu prilagoditi številne procese na gradbišču, vključno s postavljanjem opažnih sistemov.

Opažni sistem

Pri gradnjah in obnovah v središčih mest ter drugih strnjeno pozidanih območjih marsikdaj ni prostora za postavitev žerjava ali pa bi bila njegova uporaba preveč tvegana. Kako v takšnem primeru poteka postavljanje opažnega sistema, si bomo ogledali v nadaljevanju.

Prednosti postavljanja opažnega sistema brez žerjava

Ne glede na to, zakaj na določenem gradbišču ni mogoče uporabiti žerjava, imajo lahki opažni sistemi, prilagojeni za ročno postavljanje, še nekatere druge prednosti. Neodvisnost od žerjava pomeni, da jih lahko delavci sestavljajo vzporedno z drugimi aktivnostmi na gradbišču, kar lahko omogoči prihranek časa in stroškov.

Nižja teža takšnega opažnega sistema obenem pomaga povečati produktivnost dela, saj je njegovo postavljanje za delavce manj naporno.

Opažni sistem

Lahki opažni sistemi Meva

Za lažje in učinkovitejše delo v takšnih primerih so v nemškem podjetju Meva razvili opažni sistem, ki ga odlikuje nizka teža in enostavno ročno postavljanje.

Opažni sistem AluFix

Sistem AluFix je lahek modularni opažni sistem, pri katerem je za okvir namesto jekla uporabljen aluminij. Zahvaljujoč votlim, ergonomsko oblikovanim aluminijastim profilom je rokovanje veliko prijaznejše, hkrati pa je sistem še vedno dovolj čvrst in odporen na udarce. Na okvir iz aluminija so nato pritrjene plastične plošče Alkus®, ki prav tako prispevajo k nižji teži, hkrati pa ustvarjajo gladko površino za gladek videz betoniranih ploskev. Opažni sistem AluFix je primeren za vlivanje sten, stebrov in celo temeljev. Zahvaljujoč široki izbiri različnih širin in višin panelov, zagotavlja visoko fleksibilnost, kombiniramo pa ga lahko tudi z vogalnimi paneli sistema AluStar za ustvarjanje kompleksnejših oblik.

Široka izbira opažnih sistemov Meva

Ne glede na zahteve konkretnega gradbišča in objekta, lahko v ponudbi opažnih sistemov Meva vedno najdemo ustrezno lahko rešitev za ročno postavljanje brez žerjava ali avtodvigala. Za več informacij se obrnite na naše strokovnjake, ki vam ob nakupu ali najemu opažnega sistema izdelajo tudi izris opažnega načrta.

Obrnite se nanje tukaj ali pokličite na številko 03 70 33 500.

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060