25.01.2024

Putzmeister PUMI Performance Line – zmogljiva betonska črpalka z avtomešalcem

Nemški Putzmeister je v leto 2024 vstopil z izjemno konkurenčno ponudbo betonske črpalke z avtomešalcem PUMI Performance Line. V standardizirani konfiguraciji – več o njej v nadaljevanju – je na voljo z zelo kratkim dobavnim rokom in po ceni, ki dvigne marsikatero obrv.

Putzmeister Pumi

Osnovno vozilo: Mercedes-Benz Arocs

Putzmeister se je betonsko črpalko z avtomešalcem PUMI 28-4.79 S Performance Line odločil postaviti na Mercedes-Benzov Arocs 4141 B s pogonom 8×4 in 12,8-litrskim vrstnim šestvaljnikom OM471, ki proizvede 375 kilovatov (510 KM) moči in kar 2.500 Nm navora. Niti strme ceste tako ne bodo prišle do živega tej »hruški s črpalko«, ki je kljub svoji dolžini in največji dovoljeni masi 41 ton nadvse okretna in lahkotna za vožnjo – med drugim tudi zahvaljujoč avtomatiziranemu ročnemu menjalniku Mercedes Powershift 3.

Betonska črpalka in avtomešalec

Začnimo tam, kjer smo zaključili pri osnovnem vozilu: pri okretnosti. Putzmeistrovi inženirji so vpregli vse svoje znanje in izkušnje, da bi ponudili evropskemu kupcu prilagojen izdelek. Pri čemer s tem, ko govorimo o evropskem kupcu, mislimo tako na gradnje v ozkih ulicah starih italijanskih mest kot na nizke gradnje nad 2.000 metri nadmorske višine v Alpah. In seveda vse, kar je vmes. Putzmeister PUMI 28-4.79 S Performance Line je zato zasnovan za štiri cilje: zmogljivost, gospodarnost, okretnost in stabilnost.

Roka, ki doseže (skoraj) vse

Začnimo pri najbolj impozantnem delu: roki z oznako TMM 28-4, ki ima 27,8 metra navpičnega in 24 metrov bruto horizontalnega dosega. Takšna dolžina je mogoča zahvaljujoč 4-ročnemu Z-razporejanju in okrepljenim mehanskim delom, ki zagotavljajo dolgoročno vzdržljivost. Hkrati je impozanten tudi podatek o dosegu roke v globino. Ta skupaj s končno 3-metrsko gibljivo cevjo znaša skoraj 17 metrov, kar pomeni nobenih težav pri betoniranjih globoko pod nivojem okoliškega zemljišča.

Putzmeister Pumi

Zmogljiva črpalka

Najnovejša generacija betonskih črpalk PUMI uporablja zmogljivo hidravlično črpalko in novo zasnovo filtra, zaradi česar potrebuje manj hidravličnega olja ter lahko deluje pri nižji vrtljajih motorja. Dobro za obratovalne stroške in dobro za okolje.

Batna betonska črpalka tipa S (S-piston pump) z 28 hodi na minuto v dolžini 1.000 mm omogoča tlak do 75 barov in iztovor do 70 m3 betona na uro.

Poleg same zmogljivosti pa ima batna črpalka še druge prednosti pred rotacijsko, in sicer: večjo odpornost na obrabo, trpežnejši zajemalni del, lažji dostop za vzdrževanje in servisiranje ter 230-milimetrski premer dostavnega valja.

Krmilni sistem Ergonic

Za enostavno in zanesljivo upravljanje so pri Putzmeistru poskrbeli z elektronskim krmilnim sistemom Ergonic 2.0, ki krmili vse ključne dele stroja: betonsko črpalko, betonski mešalec, roko in iztovor.

Posebej velja izpostaviti sistem EPS (Ergonic Pump System), ki skrbi za elektronski nadzor in uravnavanje betonske črpalke, kar prinaša naslednje prednosti: manj hidravličnih sestavnih delov, manjšo obrabo, nižjo porabo energije in manj vibracij.

Pri tem je upravljavcu na voljo trpežna in ergonomsko zasnovana brezžična konzola z barvnim zaslonom, prek katere lahko varno in natančno upravlja z vsemi vgrajenimi funkcijami.

Putzmeister Pumi

Konkurenčna cena

Kljub zmogljivemu osnovnemu vozilu Mercedes-Benz Arocs 8×4, naprednim funkcijam betonske črpalke in avtomešalca ter tradicionalno preverjeni nemški kakovosti, je cena za PUMI 28-4.79 S Performance Line konkurenčna.

Želite izvedeti več ali preizkusiti Putzmeister PUMI Performance Line?

Obrnite se na podjetje Viba, ki smo uradni zastopnik in serviser za betonske črpalke in avtomešalce Putzmeister v Sloveniji. Pokličite nas na 041 624 060 ali nam pošljite sporočilo tukaj.

Vir: Putzmeister

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060