25.01.2024

Obnova piranskega zvonika: gradbeni oder visoko nad morjem

Zvonik cerkve svetega Jurija, ki se v značilnem beneškem slogu dviga nad Piranom in že 415 let oblikuje veduto tega obmorskega mesta, bo letos, prvič po 115 letih, doživel prenovo. Zob časa je namreč v kombinaciji z vlažnim in slanim morskim zrakom, burjo ter drugimi vremenskimi vplivi dodobra načel njegov omet in povzročil še nekatere druge poškodbe, ki so ogrožale ne le sam zvonik, temveč tudi mimoidoče.

Obnova piranskega zvonika

A še preden se je obnova piranskega zvonika, ki bo predvidoma trajala do novembra, lahko začela, je bila pred izvajalci zahtevna naloga – okrog 50 metrov visokega zvonika, do katerega se ne da priti s tovornjaki, je bilo treba postaviti gradbeni in varovalni oder.

40 ton elementov, ki sestavljajo sodoben gradbeni oder okrog leta 1609 zgrajene arhitekturne mojstrovine, so morali izvajalci podjetja Viba z ulice IX. korpusa na roke prenesti po vzpetini do zvonika, kjer je nato tudi sestavljanje odra v glavnem potekalo ročno.

Oder, ki mora kljubovati močni burji

»Na tej višini je ob močni burji težko dihati, kaj šele delati,« je za Primorske novice dejal piranski župnik Zorko Bajc in s tem slikovito opisal razmere na zvoniku, kadar z izpostavljene severne smeri potegne veter, ki lahko v sunkih preseže 100 kilometrov na uro.

Tudi zato sta bila izbira odra in natančno načrtovanje njegove postavitve ključnega pomena, da bodo obnovitveno-restavratorska dela na tem kulturnem spomeniku potekala varno in uspešno.

Obnova piranskega zvonika

 

ALI STE VEDELI?

Piranski zvonik je pomanjšana kopija slavnega zvonika na trgu svetega Marka v Benetkah. Tehnično gledano je tudi starejši od njega, saj so morali Benečani svoj zvonik pred 122 leti zgraditi na novo, po tem ko se je nenadoma zrušil.

Zvonik cerkve svetega Jurija v Piranu v višino meri 47 metrov, na njegovem vrhu pa je že od leta 1769 nameščen 250-kilogramski kip nadangela Mihaela, ki se obrača v smeri vetra, s čimer naj bi Pirančanom tudi napovedoval vreme.

Zakaj smo za piranski zvonik izbrali gradbeni oder Layher Allround

V podjetju Viba imamo dolgoletne izkušnje z zahtevnimi postavitvami gradbenih odrov nemškega proizvajalca Layher. Modularnost, vsestranskost, visoka prilagodljivost in nizka teža večsmernega odra Layher Allround omogočajo postavljanje tudi tam, kjer so možnosti dostopa omejene.

Poleg tega oder Layher Allroud odlikujejo izjemno natančno konstruirane komponente, ki jih namesto s klasičnimi spojkami spajamo z rozetami in klini, kar olajša montažo in demontažo ter občutno skrajša čas postavljanja in odstranjevanja odra.

Natančen računalniški izris: ključ do uspešne postavitve odra

Postopki za izvedbo gradbenega odra okrog piranskega zvonika so se začeli že več mesecev pred samo postavitvijo. Po ogledu na terenu, izmerah in usklajevanju z drugimi deležniki je sledila računalniška izdelava načrta z Layherjevo programsko opremo, ki omogoča natančen izris načrta, simulacijo postavitve, statične izračune, vizualizacijo ter izpis kosovnice.

Takšno digitalno načrtovanje gradbenega odra močno skrajša čas njegovega postavljanja, zniža stroške ter poveča varnost in učinkovitost dela na gradbišču.

Obnova piranskega zvonika

Viba: strokovnjaki za gradbene odre Layher

Kadar koli potrebujete sodoben, varen in stroškovno učinkovit gradbeni oder za vaš projekt, se obrnite na naše strokovnjake, ki vam bodo predstavili možnosti najema vrhunskih gradbenih odrov Layher, vključno z izrisom načrta, transportom in sestavljanjem. Pokličite na 041 624 060 ali nam pišite.

Viri: Primorske novice, rtvslo, Layher

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?



info@viba.si ali 041 624 060