13.08.2021

Optimistične napovedi za zaposlovanje v gradbeništvu

Slovenski delodajalci so previdno optimistični glede napovedi zaposlovanja v tretjem četrtletju, tako kot so bili tudi v predhodnem četrtletju, neto rast naj bi bila devetodstotna, kaže raziskava skupine Manpower. Da bodo zaposlovali, napovedujejo v vseh 10 panogah, zajetih v raziskavo, največ delavcev bodo iskali v gradbeništvu in proizvodnji.

Od vseh delodajalcev, ki so bili v Sloveniji zajeti v raziskavo, jih sicer 14 odstotkov napoveduje zaposlovanje, en odstotek napoveduje odpuščanje, 78 odstotkov napoveduje stabilno zaposlovanje, medtem ko jih je sedem odstotkov neodločenih. Neto rast zaposlovanja je tako devetodstotna.

Najbolj optimistične napovedi iz osrednjeslovenske regije

V gradbenem sektorju naj bi bila rast zaposlovanja 21-odstotna, v proizvodnji pa 15-odstotna. Tolikšna naj bi bila rast zaposlovanja tudi v trgovini, v panogi poslovnih in finančnih storitev pa poročajo o 10-odstotni rasti napovedi zaposlovanja. Za druge storitve se napoveduje 12-odstotna rast zaposlovanja ter za drugo proizvodnjo devetodstotna, so danes sporočili iz Manpower-ja.

O najbolj optimističnih napovedih glede zaposlovanja poročajo iz osrednjeslovenske regije (+16 odstotkov), sledi severovzhodna Slovenija (+12 odstotkov) ter jugozahodna regija (+10 odstotkov). Za jugovzhodno regijo so napovedi z devetodstotno rastjo najmanj optimistične. Kot so zapisali v Manpower-ju, digitalizacija in tehnološki napredek zahtevata pravo mero tehničnih in mehkih veščin, kar se odraža v velikem pomanjkanju ustreznih kadrov tako na globalni ravni kot tudi v Sloveniji.

Bo torej letos več novih zaposlitev v industrijskih panogah?

V Sloveniji 80 odstotkov zaposlovalcev poroča o izzivih z iskanjem novih zaposlenih, kar je 17 odstotkov več kot v tem času lani in 40 odstotkov več kot v letu 2019. Največje izzive z iskanjem kadrov imajo velika podjetja z več kot 250 zaposlenimi (87 odstotkov), sledijo manjša podjetja z 10 do 49 zaposlenimi (83 odstotkov) in srednja podjetja s 50 do 250 zaposlenimi (81 odstotkov) in mikro podjetja z do 10 zaposlenimi (60 odstotkov). O največjem pomanjkanju zaposlenih za zasedbo delovnih mest poročajo na področju logistike/operative, proizvodnje, dela s strankami, dela s podatki/informacijske tehnologije in na področju prodaje in marketinga.

Globalna napoved zaposlovanja

ManpowerGroup globalna raziskava napovedi zaposlovanja je za tretje četrtletje v raziskavo vključila 45.000 delodajalcev iz 43 držav. Delodajalci napovedujejo okrepljeno zaposlovanje od julija do septembra v 42 od 43 držav, medtem ko enako mero zaposlovanja napovedujejo v eni od držav. Za tretje četrtletje najbolj okrepljeno zaposlovanje napovedujejo delodajalci v ZDA, na Tajvanu, v Avstraliji, v Grčiji, na Irskem in v Singapurju, medtem ko najšibkejše zaposlovanje napovedujejo delodajalci v Hongkongu, Argentini, Panami in v Južni Afriki.

 

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?info@viba.si ali 041 624 060