PiškotkiPiškotki so majhne besedilne datoteke, ki nam omogočajo, da vas prepoznamo.

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Piškotki so lahko začasni (za trenutno “sejo”), kar pomeni, da so v uporabi samo med vašim obiskom spletnega mesta in se izbrišejo, ko spletni brskalnik zaprete, lahko pa so stalni, kar pomeni, da ostanejo v napravi po tem, ko spletno mesto zapustite, dokler jih ne izbrišete sami ali jih po preteku določenega obdobja ne izbriše vaš brskalnik.

 

Piškotke uporabljamo za izboljšanje vsebine naše spletne strani.

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Mi uporabljamo nekatere začasne piškotke, da si vas zapomnimo, ko uporabljate spletno mesto, vendar pa dovoljujemo poslovnim partnerjem, t. i. tretjim osebam (zlasti Googlu), da na naših spletnih mestih uporabljajo analitične piškotke (začasne in stalne), s katerimi zbirajo podatke o tem, kateri deli našega spletnega mesta so najbolj obiskani, in da sledijo našemu oglaševanju.

Ti podatki so nam v pomoč pri izboljševanju vsebine našega spletnega mesta, vam olajšajo njegovo uporabo, nam pa dajejo informacijo o tem, kako uspešno je naše oglaševanje drugod v internetu. Menimo, da so ti piškotki, kar zadeva zasebnost, minimalno moteči. 

Popoln seznam piškotkov, ki jih uporabljamo na našem spletnem mestu, lahko preverite spodaj.

Ime piškotka

Namen

Čas poteka

Podjetje

cookieconsent_status
Obvestilo o piškotkih
do pobrisa
Futura

 

 

Analitični piškotki

S temi piškotki zbiramo podatke o uporabnikih našega spletnega mesta za združene informacije o tem, kateri deli našega spletnega mesta so obiskani najpogosteje. Služijo nam za izboljševanje vsebine na spletnem mestu in za to, da obiskovalcem olajšamo njegovo uporabo. Piškotki zbirajo te podatke v anonimni obliki, vključno s podatkom o številu obiskovalcev spletnega mesta, od kod v spletu prihajajo obiskovalci na naše spletno mesto in katere strani obiščejo na našem spletnem mestu. Nekateri piškotki potečejo ob koncu seje. Večina jih poteče prej kot v enem mesecu, nekaj pa jih ostane v računalniku dlje časa.

 

 

 

Ime piškotka
Namen
Čas poteka
Podjetje
_ga
Statistika ogledov spletne strani
2 leti
Google Analytics
_utma
Statistika ogledov spletne strani
2 leti
Google Analytics
_utmb
Statistika ogledov spletne strani
30 minut
Google Analytics
_utmc
Statistika ogledov spletne strani
Trajanje seje
Google Analytics
_utmt
Statistika ogledov spletne strani
10 minut
Google Analytics
_utmz
Statistika ogledov spletne strani
 6 mesecev
Google Analytics
_gcl_au
Analitika, oglaševanje
 90 dni
Google Analytics, Google Ads
_ga_9RVV5KP4VL
Analitika
 6 mesecev
Google Analytics
NID
Analitika, funkcionalnost, oglaševanje
 13 mesecev
Google Analytics, Google Ads
AID
Analitika, oglaševanje
 90 dni
Google Analytics, Google Ads
IDE
Oglaševanje
 13 mesecev
Google Ads

 

Piškotke lahko sprejmete ali zavrnete.

Večina brskalnikov je nastavljena tako, da lahko sprejmejo naše piškotke in piškotke tretjih oseb. Te nastavitve za sprejemanje piškotkov (tako naših kot od tretjih oseb) seveda lahko spremenite tako, da boste vsakič, ko je k vam poslan piškotek, vprašani, ali želite piškotek sprejeti ali zavrniti, ali pa z njimi že vnaprej zavrnete kar vse piškotke.

Da boste to spletno mesto lahko uporabljali čim učinkoviteje, vam priporočamo, da sprejmete naše piškotke in piškotke tretjih oseb. Nastavitve brskalnika lahko spreminjate v orodni vrstici. Če želite zavrniti piškotke storitve Google Analytics (Google DoubleClick), obiščite to Googlovo spletno mesto (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout) in prenesite v svojo napravo razširitev za brskalnik “Google Analytics Opt-out Browser Add On”.

Če želite zavrniti uporabo naših lastnih piškotkov, lahko to storite z ustrezno nastavitvijo brskalnika, vendar se vam utegne v tem primeru zgoditi, da bo funkcionalnost spletnega mesta delno okrnjena, s tem pa tudi vaša uporaba spletnega mesta.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta?info@viba.si ali 041 624 060